Mydanoz Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


, Hoş Geldin.
 
AnasayfaPortalAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Balina

Aşağa gitmek 
+4
hasiray
WawA
SeRHaT
Karizma Yusuf
8 posters
YazarMesaj
Karizma Yusuf
Moderatör
Moderatör
Karizma Yusuf


Mesaj Sayısı : 71
Yaş : 30
Nerden : Batman
Takım : Balina Gs
Kayıt tarihi : 23/08/08

Balina Empty
MesajKonu: Balina   Balina Icon_minitimeC.tesi Ağus. 23, 2008 8:47 pm

Balina Katil_Balina_resimleri_1024x768

Balinalar (Cetacea), memeli hayvanlar sınıfının balinalar, yunuslar ve domuz balıklarını içeren bir takımıdır.

Arktik denizlerde yaşayan en iri ve büyük memeli hayvan. 60 fil veya 350 sığır rahatlıkla içine sığabilir. Ağzını açtığında bir kayıkla tayfalarını rahatlıkla yutabilir. Memeli olup, akciğer solunumu yapmasına rağmen vücudu balığı andırır. Ön üyeleri kürek şeklindedir. Arka üyeleri ise gelişmemiştir. Sert, kılsız ve kaygan derisinin altında 45 cm kalınlıkta bir yağ tabakasına sahiptir. Kemikleri süngerimsi olup, içleri yağla doludur. Balıkların tersine olarak kuyruk yüzgeci yatay ve kemiksizdir. Tuzlu sudan etkilenmemeleri için gözyaşı bezleri koruyucu sıvı bir madde salgılar. Sürü halinde gezerken kendilerine has sesler çıkararak haberleşirler. Bir katil balina aynı anda iki ses çıkarır. Mavi balinalar ise bütün okyanusa yayılan sesler çıkarırlar. Dış kulakları olmamasına rağmen işitme duyuları çok güçlüdür. Koku alma duyusundan mahrum oldukları sanılır. Yavrularını emzirirken yan yatar ve sütü yavrunun ağzına püskürtürler. 15-20 dakika aralıklarla su yüzüne çıkıp, başlarının üzerindeki kapaklı burun delikleri ile nefes alırlar. 1,5 saat su altında kalabilirler. Burun deliklerinden su fışkırtmazlar. Dışarı soludukları ısınmış nemli hava atmosferde yoğunlaştığından fışkıran bir su hortumunu andırır.


Balina çeşitleri:

1. Grönland balinası,
2. katil balina,
3. Kuzey Atlantik balinası
4. kaşalot,
5. denizgergedanı,
6. mavi balina,
7. çatalkuyruklu balina
8. beyaz balina

Dişli ve dişsiz olmak üzere iki alttakımı vardır. Dişsiz balinalar üst çenelerinden uzanan 4-5 metre uzunlukta 400 kadar balina çubuğuna sahiptir. Ağzını açıp plankton, küçük balık ve yumuşakçaları ağız boşluğuna alır. Suyu, kuvvetli dili ile dışarı sızdırırken, besinler iç yüzeyi fırça gibi püsküllü balina çubuklarına takılır. Çubuklu balinaların gırtlağına bir insan yumruğu zor sığar. Yemek borusu daha da dardır. Küçük canlılarla beslenmek zorundadır. Balinaların en büyüğü mavi balinadır. 31 m boyunda 200 ton ağırlıkta olanları vardır. Dişsiz balinalarda iki, dişli balinalarda bir burun deliği bulunur. Burun deliği nefes borusuna, ağız ise yemek borusuna açılır. Yemek borusu ile soluk borusunun hiçbir irtibatı olmadığından, ağızdan alınan suyun akciğerlere kaçma tehlikesi yoktur. Dişli balinaların alt çenede (ispermeçet balinası) veya her iki çenede (katil balina, yunus balığı) avını yakalamaya yarayan aktif dişleri vardır. Atlantik ve Pasifik'te yaşayan katil balinaların boyları 9 metreye kadar ulaşır. Sürü halinde avlanan yırtıcı hayvanlardır. Balinaların en hızlısıdır. Geldiklerini fark eden fok, yunus ve diğer balinalar kaçacak yer ararlar. Ağzı ve boğazı küçük fok ve morsları yutabilecek genişliktedir. Kendilerinden çok iri balinalara saldırıp onları parçalarlar.

Balinalar memeliler arasında en uzun göç eden hayvanlardır. Üreme mevsimlerinde birkaç yüz adedi aşan sürüler halinde görülebilirler. Bununla birlikte daha küçük gruplar halinde ve bazan da tek olarak rastlanırlar. Memeli deniz hayvanları üremede her yönden kara memeli hayvanlarına benzerler. Gebelik zamanı genellikle bir seneye kadar uzayabilir. Fakat bazan bu süre cinslere göre 11-15 ay şeklinde değişir. Büyük balinalar genellikle 5-6'ncı yaşlarından sonra erginlik çağına girerler ve muhtelif senelerde yavrularını doğururlar.

Denizde yaşayan memeli hayvanlardan küçükleri, yazın başlangıcında doğum yapar veya çiftleşirler. Büyük balinalar ise bu faaliyetlerini daha geniş bir zaman (ay) içerisinde gerçekleştirirler. Umumiyetle tek doğururlar, bazan ikiz hatta daha fazla doğurdukları da görülür. Yeni doğan balinanın büyüklüğü yetişkine nazaran oldukça büyüktür. Ana balina 9-10 m boyunda olup, yavru ise 61-165 cm arasında değişir. Büyümeleri çabuk olur. Balina yavrusunun ilk sene, boyu bir kat uzar. 2-3 senede yetişkinlerin boyuna varır. Balinaların ortalama yaşları insanınkine çok yakındır. Bir Fin balinası, 80 yıl kadar yaşar. Yavru balinalar su içine doğururlar. Bunlar hemen yüzmeye başlar. Birkaç aylık süre için ana balinadan süt emerler. Bu süre bazan bir seneye kadar uzayabilir. Emme diğer memeli hayvanlarda olduğu gibidir. Ana balinanın sütü geniş kanallardan akarak süt kanalında tevzi edilir. Yavru balina ana balinanın memelerinden sütü deniz suyuna karıştırmadan emebilmektedir. İspermeçet balinası (Kaşalot) 18 m boyunda 50 ton ağırlıkta olup, okyanus derinliklerinde dev mürekkepbalığı ve ahtapot avlar, köpekbalığı yuttuğu da olur. Bazan yediği mürekkepbalığının gagası sindirim borusuna saplandığında bu yaralı kısımlarda amber birikir. Yanıcı ve güzel kokulu olan bu yağlı madde, gaita (kusuntu) halinde dışarı atılır. Bir zamanlar altın değerinde olan amber, bugün parfüm sanayiinde kokuları sabitleştirici olarak kullanılır.

Tek bir balinadan her biri 300 kg ağırlığında 100 varil yağ çıkarılır. Balina yağı deri sanayiinde, cilt kremi, ruj ve margarin imalinde kıymetli bir gelirdir. Amerika'da hidrojene edilmiş balina yağı sabah kahvaltısında lüks bir margarin olarak kullanılır. Bugün ilaç sanayiinde bile önemli rol oynar. Milimetrenin 400.000'de biri kalınlıkta balina yağı büyük göl ve barajların yüzeyine serpildiğinde buharlaşma ile su kaybı önlenmiş olur. Balina eti kızartıldıktan sonra konserve haline getirildiğinde dana eti lezzetini verir. Japonya'da insanların önemli bir yiyeceğini teşkil ettiği gibi yem sanayiinde de önemli rol oynar. Eti ve kemikleri öğütülerek balina unu haline getirilir. İç organlarından da gübre imal edilir.

Balina avcılığı özel patlayıcı zıpkınlı toplarla donatılmış gemilerle yapılır. Zıpkınlanan yavruyu ana balina ölüm pahasına terk etmez. Saatlerce onu kurtarmaya çalışır. Bazan bilinmeyen sebeplerle balinalar toplu halde kıyılara vurarak intihar ederler. Vücutlarının ağırlığı sebebiyle akciğerleri ezildiğinden havasızlıktan boğulurlar.


Yaşadığı yerler:

Sürüler halinde, çoğunlukla soğuk okyanuslarda yaşar.

Özellikleri:

30 metre boyunda, 200 ton ağırlıkta olanları vardır. Suda yaşayan sıcak kanlı memelilerdir. Yavrularını doğurur ve sütle beslerler.

Ömrü:70-90 yıl.

Çeşitleri:

İspermeçet balinası, gagalı balinalar, katil balinalar ile yunuslar dişli balinalardandır. Mavi balina, kambur balina,
Grönland balinası (Kutup balinası), Fin balinası dişsiz, çubuklu balinalardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mydanoz.benimforum.org/profile.forum?mode=editprofile
SeRHaT
Moderatör
Moderatör
SeRHaT


Mesaj Sayısı : 92
Yaş : 29
Nerden : BaTMaN
Takım : Balina Gs
Kayıt tarihi : 20/08/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimePtsi Ağus. 25, 2008 10:08 pm

saoll bilgiler içn
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mydanoz.benimforum.org/
WawA
Mydano*
Mydano*
WawA


Mesaj Sayısı : 365
Yaş : 29
Nerden : нєя γєя∂єη X)
Takım : Balina Fb
Kayıt tarihi : 30/08/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimePtsi Eyl. 01, 2008 10:37 pm

Eed.Saolemeğe saygı..!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
hasiray
Moderatör
Moderatör
hasiray


Mesaj Sayısı : 793
Yaş : 29
Nerden : Jüpiter :D
Takım : Balina Gs
Kayıt tarihi : 31/08/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimePtsi Eyl. 08, 2008 5:51 pm

pylasım icn snsuz tşkler. Smiley Smiley
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
YiğiT
Mydan**
Mydan**
YiğiT


Mesaj Sayısı : 243
Yaş : 28
Nerden : Kocaeli
Takım : Balina Fb
Kayıt tarihi : 31/08/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimePtsi Eyl. 08, 2008 5:56 pm

emeğine sağlık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.tr-superlige.tr.gg
teto_sefa
Editör
Editör
teto_sefa


Mesaj Sayısı : 756
Yaş : 31
Nerden : Ruhlar Aleminden...:D
Takım : Balina Fb
Kayıt tarihi : 21/08/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimePaz Ekim 19, 2008 9:35 pm

yşk ler güzel paylaşım
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mydanozgenclik.tr.gg
eZgi
M******
M******
eZgi


Mesaj Sayısı : 39
Nerden : DÜNYADAN
Takım : Balina Fb
Kayıt tarihi : 23/10/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimeC.tesi Ekim 25, 2008 6:15 pm

eline sağlık gusel olmuş Cnm
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
YaVuZ
Mydano*
Mydano*
YaVuZ


Mesaj Sayısı : 272
Yaş : 33
Nerden : batman
Takım : Balina Gs
Kayıt tarihi : 03/10/08

Balina Empty
MesajKonu: Geri: Balina   Balina Icon_minitimeC.tesi Mart 07, 2009 5:54 pm

tşklr paylaşımın için
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yavuzlar.tk
 
Balina
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Mydanoz Forum :: ¤ Yaşam & Muhabbet & Eğlence ¤ :: Hayvanlar Alemi-
Buraya geçin: